Presentació del llibre «Rosa Solbes. El periodisme insurgent», d’Esperança Costa

portadaAbans d’entrar en l’estiu, proposem encara la presentació d’un altre llibre. En aquest cas es tracta de “Rosa Solbes. El periodisme insurgent”, un treball d’Esperança Costa en què la biografia de Rosa Solbes es converteix en un reconeixement a una generació de periodistes valencians que va viure i narrar la Transició al País Valencià, un dels territoris on va ser més conflictiva.

En aquest llibre publicat per Companyia Austrohongaresa de Vapors, l’autora també periodista ofereix documents inèdits i anècdotes clau que ajuden a comprendre, a partir de la la trajectòria professional de Rosa Solbes, la realitat valenciana dels darrers 40 anys.

Rosa Solbes (Alacant, 1950) ha escrit reportatges, entrevistes i columnes convertides en referents del periodisme valencià de la Transició, quan es patiren les bombes contra Joan Fuster i Sanchis Guarner, atemptats d’ETA i els GRAPO, la violència de l’extrema dreta  contra les primeres autoritats democràtiques valencianes, el colp d’estat… Compromesa amb l’esquerra, el feminisme i el valencianisme, va treballar, entre més mitjans, en Primera Página, Valencia Fruits, Valencia Semanal, Diario de Valencia, Radiocadena i TVE, i ha fet de corresponsal de Tiempo, Interviú i El Periódico de Catalunya.

Ha viscut, de primer com a directora fundadora de Ràdio 9, i finalment, com a membre de l’últim consell d’administració de RTVV, el naixement i mort dels mitjans públics valencians.

Esperança Costa i Gimeno (Gandia, 1963) és llicenciada en Geografia i Història i màster en Patrimoni Cultural per la Universitat de València, però part de la seua trajectòria l’ha dedicada al periodisme. Ha treballat en El País, Canal 9 i ADN, i col·laborat en Levante-EMV, Escuela Española, NAT i La Veu del País Valencià entre més mitjans.

Va crear Periodistes, publicació de la Unió de Periodistes Valencians, organització de la qual va ser secretària general de 1999 a 2003. Ha estat guardonada per diversos guions de curtmetratges i és autora de les guies ‘Gandia, ciutat ducal’ i ‘La Gandia dels Borja’ (Institut Internacional d’Estudis Borgians).

La presentació serà aquest divendres 16 de juny, a les 19.30 h, a la Biblioteca de Benigànim.