Bloc IV Congrés

Conferencia de Rafael BoixBenigànim es converteix en el centre cultural de la Vall d’Albaida durant aquest cap de setmana amb més de 150 congressistes, 30 comunicacions, 8 ponències i 2 taules redones per raonar sobre “qui som” i “cap on vol anar” la comarca.

Els casos beniganins del jurista del segle XVI Jeroni Tarazona, la Beata Agnés, les vivències del general croata Maks Luburic i una taula redona amb periodistes locals al voltant de RTVV evidencien el pes del municipi en aquesta edició del congrés.

Rafael Boix, professor del Departament d’Estructura Econòmica de la Universitat de València, tanca el congrés amb la conferència “Economia i territori al País Valencià”.

Josep Calatayud ha manifestat públicament “el seu agraïment i gratitud a tots els participants que han fet possible esta edició”

Benigànim s’ha convertit aquest cap de setmana en el centre cultural de la Vall d’Albaida amb més de 150 congressistes inscrits on han pogut raonar sobre “qui som” els valldalbaidins i “cap on vol anar” la comarca, tot tenint present les nostres arrels com a poble. Així doncs, al congrés s’han presentat un total de 30 comunicacions, 8 ponències i 2 taules redones, contenint totes elles com a nexe comú el paper que juga la Vall d’Albaida en l’actualitat i com encarar el futur més immediat.

Per la seua banda, Benigànim ha resultat ser la temàtica de gran part d’aquestes intervencions. Així mateix, en primer terme, cal destacar la ponència “Tarazona. Un jurista del segle XVI”, a càrrec de l’especialista en història del Dret valencià, Vicente Graullera. Una altra de les ponències a remarcar és la d’”Un retrat inèdit de la Beata Agnés de Benigànim atribuït a Gaspar de la Huerta”, impartida per Ignasi Gironés Sarrió i Vicent Guerola Blay.

En tercer lloc, i amb una especial afluència de gent, s’ha desenvolupat la ponència “L’anàlisi del nazisme des de la perspectiva de Hannah Arendt a ‘Els orígens del totalitarisme’ i ‘Eichmann a Jerusalem’: què significa el nazisme. El cas de Luburic a Benigànim”. Aquesta ha estat presentada pel professor, filòsof, teòleg, sociòleg i antropòleg beniganí Sal·lus Herrero Gomar.

A més, una de les taules redones baix el títol “La percepció de la Vall des de l’exterior” ha plenat de gom a gom el saló d’actes on els periodistes locals Isabel Donet, Josep Carbonell, Toni Cuquerella i Sílvia Alabort han analitzat el paper dels mitjans de comunicació a la nostra comarca i la percepció d’aquesta fora de les nostres fronteres, tot coincidint amb el primer aniversari del tancament de RTVV, on els periodistes han exercit la seua professió a l’entitat durant algun moment de les seues respectives trajectòries. Tots ells han coincidit a assenyalar la necessitat de disposar els valencians d’una nova televisió autonòmica, pública, de qualitat i en valencià, la qual actue amb criteris de transparència, objectivitat i imparcialitat per tal de, d’una banda, vertebrar el territori valencià i, de l’altra, i de gaudir d’una vida democràtica de qualitat.

Per últim, l’acte de cloenda ha estat a càrrec del professor del Departament d’Estructura Econòmica de la Universitat de València, Rafael Boix, qui ha tancat el congrés amb la conferència “Economia i territori al País Valencià”, tot marcant, igualment, el caràcter econòmic que ha tingut el congrés donada la situació de crisi que suporten tots els veïns i veïnes de la comarca. Totes les ponències i comunicacions seran presentades el mes de gener de manera escrita a l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) i posteriorment seran publicades al llarg del 2015.

Finalment, el president de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA), Josep Calatayud, ha manifestat públicament en nom de la comissió organitzadora “el seu agraïment i gratitud als 150 congressistes que s’han desplaçat a Benigànim aquest cap de setmana, les quals han fet possible aquesta edició amb les seues valuoses aportacions per a redefinir les bases de la nostra comarca”. A més, ha assenyalat que aquesta “ha estat una jornada molt útil on s’han tractat qüestions d’interés comarcal que afecten de manera directa els nostres pobles i ciutats”.

 

Benigànim, 29 de novembre de 2014