Continuem parlant de patrimoni

L’any passat, en les jornades sobre patrimoni arquitectònic celebrades a Llutxent, l’Olleria i Ontinyent, vam fer un repàs d’algunes actuacions i reivindicacions de deu pobles de la nostra comarca. Va ser sols indicar la importància de la qüestió. En tractar algunes de les intervencions realitzades ja es van apuntar certes dificultats, però també algunes oportunitats que aporta la intervenció sobre el patrimoni, així com, en opinió dels tècnics, algunes de les condicions que s’haurien de complir perquè l’actuació tinguera un èxit raonable.

Només es van apuntar alguns dels temes, perquè la complexitat i diversitat de qüestions relacionades desbordava  el format i l’abast de les jornades.

Pensem que cal reincidir en l’anàlisi de l’estat i en la funcionalitat i ús del patrimoni, perquè és un tema nuclear de les nostres ciutats i pobles, de la nostra imatge, de la nostra història, de la nostra estima… perquè forma part de nosaltres.

I per això hi tornem ara, de nou amb una jornada que ocuparà el matí del dissabte 24 de març. De la mà de l’historiador Josep Ramon Segarra, tindrem diverses intervencions que parlaran de la recuperació/restauració del patrimoni des del punt de vista funcional i també com a oportunitat econòmica. I ho farem, a més, tenint l’oportunitat d’observar com pot fer des del principi la intervenció en un element patrimonial que ha estat al límit del col·lapse: el palau de Benissuera.  L’edifici és un clar d’exemple de patrimoni en un progressiu i quasi irreversible deteriorament a causa de les poques expectatives de lucre dels propietaris, l’elevat cost de manteniment, desinterès públic, fins que una pressió veïnal aconseguí la transmissió de la propietat  a l’Ajuntament, el qual amb el compromís del govern valencià i la Diputació inicià un pla per a la recuperació.

És per aquest motiu que farem la jornada a Benissuera, on comptarem amb les intervencions de::

· Antonio Bravo, sotsdirector general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, qui parlarà dels criteris, opcions i intervencions des de l’àmbit de l’administració pública.

· Lucía Peiró, restauradora de béns culturals, qui tractarà de la restauració/rehabilitació i ús del patrimoni.

· Tirso Ávila, arquitecte, parlarà dels plans directors i de les actuacions en patrimoni històric

· Toni Canet, cineasta i un dels impulsors de la recuperació dels forns de calç, una activitat econòmica tradicional que es pot convertir en una oportunitat de treball, i a més lligada a la restauració del patrimoni arquitectònic en tant que aquesta calç és d’una gran utilitat precisament en les obres de restauració.

PROGRAMA:

Dissabte 24 de març de 2018. Centre Social de Benissuera
 10.30 h VISITA GUIADA AL PALAU
11.30 h TAULA REDONA
– Antonio Bravo, sotsdirector general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat
-Lucía Peiró, restauradora de béns culturals
-Tirso Ávila, arquitecte
-Toni Canet, cineasta i impulsor de la recuperació dels forns de calç de Llutxent
 13.00 h PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL SOBRE ELS FORNS DE CALÇ
 14.00 h DINAR
Les activitats són d’accés lliure. Només per al dinar (10 euros), cal reservar plaça fins dijous 22 al telèfon 615986919.