Petjades de dones. La Vall d’Albaida: una exposició que reivindica el paper de la dona a través de dotze biografies

Després del cicle de taules redones organitzades amb el nom de Pas de Dona l’any passat per a reivindicar el paper que ha tingut i té la dona a la nostra comarca, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida hi dedica enguany una nova iniciativa, en aquest cas destinat a recuperar o destacar dones concretes que en la majoria dels casos no han rebut el reconeixement merescut.

Per a fer-ho, l’IEVA acaba de produir l’exposició Petjades de dones. La Vall d’Albaida, on rescata les biografies de dotze dones de la comarca, nascudes en dotze localitats diferents de la comarca, amb característiques ben diferents: hi ha personalitats acadèmiques destacades, altres que només han tingut una rellevància local, artistes, activistes socials i polítiques, docents, comares, i una religiosa.

Les protagonistes són: Josepa Teresa Albinyana Gomar – Beata Agnès (Benigànim, 1625-1696); Maria Garcia Sanchis (l’Olleria, 1881–Maó, 1936); Brígida Gómez Esparza (Beniatjar, 1890-1983); Ángeles Belda Soler (Aielo de Malferit, 1902–València, 1990); Milagros Espí Soler (Agullent, 1906–València, 1999); Delfina Fenollar Gilabert (el Ràfol de Salem, 1912-2004); Maruja Tomàs Martí (Montaverner, 1912–Lió, 1977); Isabel Montagud Monferrer (Barcelona, 1913–Salem, 2002); Maria Barberà Martínez (Ontinyent, 1930–2017); Milagros Gil-Mascarell Boscà (Albaida, 1941–València, 1994); Carmen Alborch Bataller (Castelló de Rugat, 1947–València, 2018); i Pilar Molina Beneyto (Bocairent, 1949- València, 2008).

L’exposició consta de tretze cartells enrotllables per facilitar-ne el transport: dotze es dediquen a les protagonistes de la mostra, amb un text  explicatiu i fotografies, i n’hi ha un d’introductori i de justificació de l’exposició. El treball compta amb una subvenció de la Conselleria d’Educació, Investigació Cultura i Esport per al foment del valencià.

Castelló de Rugat acollirà la primera de les parades d’aquesta exposició, en un calendari que ja pràcticament tenim tancat en els 12 municipis amb alguna de les dones incloses en aquesta selecció. La inauguració de l’exposició a Castelló de Rugat serà divendres 10 de maig, a les 19.30, a la Casa de Cultura on hi serà instal·lada fins el 25 de maig. La localitat on viatjarà a continuació és l’Olleria.

La nostra pretensió és que aquestes biografies visiten més pobles, a banda dels directament implicats, però també que qualsevol institució o associació interessada puga aprofitar-la.

Comments are closed.