El ‘patrimoni ociós’ de la Vall d’Albaida

Disseny: Migue Martí

L’arribada de la tardor sol vindre acompanyada, a la Vall d’Albaida, de jornades que l’IEVA hem anat llaurant des de la primavera. Enguany les dedicarem a parlar, debatre i deixar en l’aire (com toca) qüestions relatives a la festa. A les festes. (Programa en pdf)

Perquè volem dedicar-les a un patrimoni tan immaterial com imprescindible com són les festes. I per això hem comboiat a parlar-ne des de les experiències de festes com les Foguereres d’Agullent, la processó del Crist de la Bona Mort de Bellús i la Cordà de Bocairent, ja que el foc serà un dels eixos de les jornades. Sobre foc i pirotècnia parlaran coeters de l’Olleria i Bèlgida i els membres del correfoc Armidam d’Aielo de Malferit. I encara, i de plena actualitat, parlarem de la problemàtica de les disparades en les festes de Moros i Cristians, amb veus de festers, músics i de l’autoritat legisladora.

Un altre aspecte que no quedarà sense analitzar és com mostrem, com expliquem la festa. En parlarem amb gent que s’hi dedica, la periodista Mati Alcaraz, i Xavi Pascual, de l’associació Festasa que treballa la recopilació i la divulgació d’elements festius.

La teoria sociològica, antropològica, folklòrica… ens l’aportaran persones que realment en saben alamon. Coincidint amb la Universitat de Tardor de la Universitat de València al campus d’Ontinyent, hem preparat dues conferències. Una, a càrrec d’Antonio Ariño, catedràtic de Sociologia a la Universitat de València, on és vicerector de Cultura i Igualtat. És també vicepresident de la Fundació General de la Universitat de València i director de l’Institut de Ciències Socials i de la Cultura de la Institució Alfons el Magnànim–Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. Els seus estudis s’han centrat en la recerca sociològica al voltant de la festa, la identitat col·lectiva, el patrimoni cultural i l’associacionisme.

La segona serà la de Gil-Manuel Hernández, doctor en Geografia i Història, que ha exercit de professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. A hores d’ara és director dels Museus Festius de l’Ajuntament de València (Museu Faller, Museu de la Setmana Santa i Casa de les Roques del Corpus), que ha reordenat conceptualment i física, amb el reconeixement crític i, sobretot, el favor del públic.

Una altra conferència ens l’oferirà Josep Martí, doctor en Antropologia que treballa com a investigador a la institució Milà i Fontanals del Consell Espanyol d’Investigacions Científiques, amb treballs de camp arreu de l’estat espanyol, Alemanya, Sardenya, el  Japó i Guinea Equatorial, entre més. Els àmbits que més ha estudiat són les noves significacions socials del patrimoni cultural intangible (com ara folklorisme), identitats col·lectives i cultura (etnicitat i multiculturalisme) i creences, a més de la música i el cos.

Les activitats aniran desenvolupant-se entre el 4 d’octubre i el 22 de novembre, i passaran per Agullent, Ontinyent, Bèlgida, la Pobla del Duc i Quatretonda.