Menestrils, premi Fer Comarca 2020

La Junta Directiva de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida ha acordat, seguint les directrius de l’assemblea general de socis i sòcies, la concessió del premi Fer Comarca, que enguany atorguem al grup de música antiga Menestrils.

Instaurat l’any 2003, el premi Fer Comarca és un guardó amb què la nostra institució testimonia i agraeix el treball de persones i entitats en favor de la cultura, en el sentit més ampli de la paraula, de i a la Vall d’Albaida. El lliurament es fa coincidint amb el sopar anual de l’IEVA, un acte social dirigit especialment, però no exclusivament, als socis i sòcies, una trobada que serveix per a posar de llarg els projectes que durant l’any desenvoluparem, i que enguany farem el 28 de febrer a Castelló de Rugat.

MENESTRILS

Nascut a la capital de la Vall d’Albaida en 1991, el grup l’integren músics que es dediquen a l’estudi i a la interpretació de la música de l’època medieval, sobretot la dels segles XI al XV. Com ells mateixos afirmen, tenen com a objectius executar amb la màxima fidelitat possible la música antiga i fer-ne difusió amb una tasca pedagògica.

En l’àmbit de l’estudi, Menestrils ha recopilat un ampli repertori de música antiga amb arrels populars en el nostre substrat musical. En les interpretacions, el grup aporta al públic el so d’instruments propis de l’Edat Mitjana que acompanyen la veu: el llaüt, viola, saltiri, viola de roda, viola de mà, fídula, trompeta marina, flautes, cromorns, xeremies, sac de gemecs, sacabutx, tambor medieval, panderos… instruments amb què interpreten peces com El Cant de la Sibil·la, el Misteri d’Elx, cançons de trobadors i trobers, les Cántigas de Santa Maria, música sefardita, el Carmina Burana, Còdex Calixtí, el Llibre Vermell de Montserrat, música instrumental, entre més.

Entre els treballs, podem destacar l’enregistrament en discos del repertori i la participació en nombrosos festivals de música i actuacions, tant de carrer com en concerts. Entre més, han participat en el Festival Internacional de Teatre i Música d’Elx, el Festival Internacional de Música Antiga d’Alacant, el 20é Festival de Música Antiga de Barcelona, el 9é Festival de Música Clàssica i polifònica d’Albal, el Festival de Música Clàssica de Ròtova, la Inauguració dels actes commemoratius del 800 aniversari del rei Jaume I al Monestir del Puig, l’estrena de l’obra teatral “El naixement del rei Jaume I, la participació al Congrés Internacional sobre la Plusvàlua Econòmica de la Cultura a València, el programa ‘Una Corte en la Frontera’ al Castell de Santa Catalina de Jaén.