L’IEVA premia un treball sobre els cuidadors de persones grans en la segona edició dels Premis al TFG

Estudi sobre la percepció de la figura del cuidador/a familiar de persones majors en situació de dependència al municipi d’Ontinyent és el treball guanyador del 2n Premi de Treball de Final de Grau (TFG) convocat per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) per al curs 2019-2020, en la decisió presa pel jurat format per Jordi Antolí Martínez, professor de la Universitat d’Alacant; M. Teresa Sanchis Llopis, professora de la Universitat de València; M. José Vañó, professora de la Universitat de València; Rosa Agost Canós, professora de la Universitat Jaume I; i Salvador Soler Aleixandre, professor de la Universitat Politècnica de València.

Rebeca Esteve Biosca

El TFG l’ha presentat Rebeca Esteve Biosca, corresponent al Grau en Treball Social de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València.

El treball premiat estudia la percepció al voltant de la figura del cuidador/a familiar d’una persona gran en situació de dependència a Ontinyent. S’hi fa una revisió bibliogràfica de fonts secundàries i una enquesta on-line a les persones residents al municipi sobre diferents aspectes relacionats amb la matèria: la perspectiva de gènere, la pressió social i familiar, les necessitats i repercussions dels cuidadors/es, polítiques socials, i l’afectació de la covid-19. Entre els resultats més significatius, l’autora destaca l’existència de pressió familiar i social, que produeix angoixa als cuidadors i cuidadores, majoritàriament dones. Destaquen la insuficiència de les polítiques socials i les repercussions negatives que sofreixen les persones que assumeixen aquest rol. Tanmateix, la covid-19 ha generat un escenari sense precedents que afecta i agreuja les dificultats en la cura, provocant la sobrecàrrega del familiar que exerceix el rol de persona cuidadora. Finalment, conclou i reflexiona des de la disciplina del Treball Social sobre l’acompanyament en tot el procés de la dependència com a figures professionals de referència i el reforçament de la comunitat, entre més aspectes.

L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Ontinyent, la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i Caixa Ontinyent, ha convocat aquesta segona edició del premi al Treball de Final de Grau que investigue i aporte noves dades relatives al coneixement de qualsevol dels aspectes de la Vall d’Albaida i que s’haja presentat dins de la programació ordinària dels estudis que estiga cursant la persona que el presente (en primera o segona convocatòria) a qualsevol universitat. El premi està dotat amb 600 euros.