Va de bo: presentat el V Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida

Divendres passat vam presentar a la Casa de la Cultura “Carmen Alborch” de Castelló de Rugat el V Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida que celebrarem els dies 1 i 2 d’abril de 2022. 

A l’acte, punt de partida d’un projecte que ens portarà a aquest esdeveniment comarcal, assistiren diverses autoritats municipals i comarcals de la Vall, membres dels comités científic i d’honor del congrés, representants de la Universitat de València, socis de  l’IEVA i públic en general.

El primer a intervenir fou Joan Josep Torró, president de l’entitat, qui donà la benvinguda a les persones assistents  i als ponents. Va destacar la importància de la celebració d’aquest congrés comarcal dins del context de les nombroses activitats que du a terme l’Institut. Entre més, va nomenar el Premi Fer Comarca que recentment s’ha concedit a Campaners d’Albaida. I va fer referència al fet  que justament en 2022 l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida celebrarà el 25 aniversari de la seua fundació.

Anna Vitoria, representant del comité organitzador, destacà que ens trobem davant d’una cita científica i cultural que ens ha de permetre plantejar noves fórmules d’anàlisi; una oportunitat  per a generar canvis basats en la reflexió i en la investigació. Va enumerar les àrees de coneixement al voltant de les quals es podran presentar comunicacions i en les que se centraran les taules redones i conferències del congrés. Finalment, subratllà que l’ambivalència del nom del congrés “La Vall d’Albaida, (co)marca de futur”, no deixa cap espai als dubtes i ens convida a crear una marca amb moltes possibilitats de créixer i competir  amb tantes altres comarques veïnes i dignes que tenim al País Valencià

Carmen Agulló, membre del comité científic, féu en primer lloc un resum, amb xifres, de les comunicacions, ponències i publicacions dels quatre congressos anteriors, destriant-les en diferents àrees. No debades Agulló ha estat molt pròxima a l’organització de tots i cadascun, a més de ser la primera presidenta de l’IEVA. Al llarg de la seua intervenció ens invità amb vehemència a treballar no sols  des del congrés, sinó des de tots els àmbits, en aquells aspectes en què la comarca té mancances evidents com ara la sanitat i les comunicacions. Es va lamentar de la progressiva desaparició de mitjans de comunicació comarcal i reivindicà el paper de l’educació i el respecte al medi ambient en el futur de la nostra comarca. 

Per la seua banda, Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, agraí la invitació a l’acte i tingué un record emocionat de Carmen Alborch. Recordà que la Universitat de València és una institució pública valenciana compromesa amb el seu entorn territorial i que això obliga a mantenir una proximitat entre la institució i la comarca. Reconegué el paper  de la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals, i especialment el del IEVA per ser un dels més dinàmics i actius. Segons ell, la marca a què es refereix el nom del congrés ha de ser una marca d’orgull de pertinença a la comarca. Finalment oferí la total disposició a col·laborar sense cap reserva en l’organització del congrés, i manifestà que la prova d’aquesta voluntat era la presència del director del Campus d’Ontinyent.

Antonio Esquinas, alcalde de Castelló, tancà l’acte agraint la presència de públic i autoritats i manifestant que tots els entrebancs causats per la pandèmia que han fet ajornar el congrés, no han minvat la il·lusió ni l’orgull d’acollir a Castelló de Rugat  l’organització d’un esdeveniment  tan important. Es mostrà confiat que aquest congrés concitarà l’interés en l’àmbit investigador i que aportarà fórmules de progrés i de futur.

Previous article

Sopar de socis i sòcies 2021

Next article

Un debat necessari