Un debat necessari

Com explica el tècnic ambiental i divulgador científic Andreu Escrivà, passar de dir-li “canvi climàtic” a l'”escalfament global”, i tot seguit ja “emergència climàtica” mostra una certa consciència de la ràpida evolució del desastre. La llàstima, diu ell mateix, és que amb els noms d’alerta no han arribat accions conseqüents que n’evidencien la urgència de la reacció.

D’energies “alternatives”, fa anys que se’n parla i se’n produeix. Són les anomenades “energies verdes” que per definició no contaminen (tant) ni produeixen tants residus. Però aquestes qüestions no són mai simples i ja fa temps també que apareixen veus que posen en dubte no aquesta producció energètica en si, sinó la manera d’implantar les plantes productores per l’impacte que tenen (o poden tindre) sobre el territori. El territori en el sentit més ampli: l’espai, la vida animal i vegetal, la producció agrària i la mateixa vida social.

Des de fa uns mesos, la Vall d’Albaida (i altres comarques) viuen un degoteig de propostes de construcció de plantes fotovoltaiques (de mides diferents, algunes de ben grans), un seguit de sol·licituds que han despertat recels. Més recels que no debat. Per això proposem ara de fer-ne un.