Jornades sobre la Transició a la Vall d’Albaida

Roda de premsa de presentació de les jornades

Roda de premsa de presentació de les jornades

Des de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida estem treballant en l’organització d’unes jornades d’estudi sobre la Transició a la Vall d’Albaida. El nostre objectiu és que es coneguen les vivències d’aquella època històrica, recent i allunyada alhora, de la mà de qui en va ser protagonista en primera persona. Volem que, d’una banda, les persones que aquells anys van tindre algun protagonisme expliquen com el van viure, i al mateix temps, fer-ho arribar a les generacions més joves perquè siguen sabedores i conscients d’un temps i d’uns esforços, no poques voltes ingents, fets per a recuperar un sistema polític democràtic.

Pensem que més enllà dels valuosos estudis acadèmics, les realitats diàries a les localitats de la nostra comarca mereixen també ser objecte d’anàlisi i divulgació. Per això celebrarem aquestes jornades, organitzades en dues vessants. D’una banda, a novembre, Ontinyent i Quatretonda acolliran els actes dedicats a tractar la Transició des dels moviments polítics, sindicals, econòmics, el món de la dona, el paper de l’Església… des d’un punt de vista comarcal. En total, hi haurà quatre taules redones i dues conferències.

D’una altra banda, des de finals d’agost fins finals d’octubre, Albaida, Bocairent, l’Olleria i Ontinyent acolliran activitats també destinades a l’anàlisi d’aquella època des d’un punt de vista més local, sempre partint de les veus dels protagonistes. Aquestes jornades les organitzen grups locals que s’han encarregat de buscar les persones i les temàtiques més adients al municipi en qüestió.

A destacar també la col·laboració del vice-rectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, a través del qual un dels cursos de la Universitat d’Hivern d’enguany, impartit al Campus d’Ontinyent, es dedicarà a l’estudi de la Transició.

Més avant detallarem les dates i confirmarem els noms de les persones que participaran en aquestes jornades..

Arxiu

Una de les activitats previstes a Ontinyent i a l’Olleria és una exposició que mostre materials referits als moviments polítics, socials, sindicals… de l’època. Llibres, revistes, fotografies, cartells, fulls i més documentació que servisca per a il·lustrar i recordar el moment, però també seria important que eixa documentació poguera digitalitzar-se i passar a formar part d’un arxiu a l’abast dels historiadors.

És per això que hem encetat una campanya de cerca de documentació dels anys 1970-1985 (aproximadament) que puga formar part de les exposicions, i alhora, amb el permís dels propietaris, que poguem digitalitzar per a crear l’arxiu de la Transició a la Vall d’Albaida.

Així, fem una crida a aquelles persones que tinguen material d’aquells anys i hi vulguen col·laborar a posar-se en contacte amb nosaltres per a fer-ho possible.