Nova publicació de l’IEVA

Els noms dels éssers naturals. Recerques etnobiològiques a la Vall d’Albaida

Presentació: dijous 10 de desembre, 20.00 h, al saló de plens de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida – Av. Sant Francesc, 8 – Ontinyent

Portada llibreEn un moment en el qual cada vegada queda menys gent immersa en el món rural tradicional, els reculls sobre els sabers populars tenen el valor de deixar constància escrita d’un patrimoni cultural que, actualment, es troba en greu perill de desaparició. En el cas concret de la saviesa popular relativa als éssers naturals, ara com ara bona part del corpus de noms i de tradicions sorgides com a resultat del contacte de l’ésser humà amb la natura que l’envolta, de l’afany pregon per conéixer-la i entendre-la, s’ha abandonat fins al punt d’arribar a una situació veritablement crítica.

Amb 1.400 noms populars i 800 variants lingüístiques recollides de quasi 700 espècies, fruit de la informació obtinguda de les 154 persones entrevistades arreu de tots els pobles de la Vall d’Albaida, aquest llibre ofereix un estudi exhaustiu i rigorós de la nomenclatura popular dels éssers naturals. A més a més, hi incorpora 360 fotografies que ajuden a la identificació de moltes de les espècies, així com tot l’univers cultural que s’ha generat en forma de topònims, locucions, dites, endevinalles, travallengües, jocs infantils, cançons, rondalles, succeïts i dades etnogràfiques.

Ens trobem, doncs, davant d’un treball fet amb un tractament científic acurat però sense perdre mai l’aspecte divulgador. Tot plegat, un llibre que dóna a conéixer una cultura etnobiològica que, al llarg dels segles, ha estat tan present en la vida quotidiana dels pobladors de la comarca de la Vall d’Albaida.

________

Aquest llibre és el resultat del projecte premiat en el X Premi d’Investigació de La Vall d’Albaida convocat per l’IEVA l’any 2014, obra de Josep E. Oltra, J. Daniel Durà i Antoni Conca.

Comments are closed.