Diferència entre revisions de la pàgina «Fresca»

De diva
Salta a la navegació Salta a la cerca
Línia 1: Línia 1:
''[[f.]]'' 1. Es diu de la persona que actua en profit propi, sense importar-li si perjudica algú altre. [[Ex.]] ''Eixa és una fresca, va a la seua.'' ''[[loc.]]:'' 1.«A la fresca»: En estiu, quan fa calor, a la nit, eixir al carrer o a un terrat a refrescar. 2. «Viure a la fresca»: a la babalà ([[Nloc]]). 3. «Tirar una fresca»: bonegar ([[Nloc]]) ([[Ont]]).
''[[f.]]'' 1. Es diu de la persona que actua en profit propi, sense importar-li si perjudica algú altre. [[Ex.]] ''Eixa és una fresca, va a la seua.'' ''[[loc.]]:'' 2.«A la fresca»: En estiu, quan fa calor, a la nit, eixir al carrer o a un terrat a refrescar. 3. «Viure a la fresca»: a la babalà ([[Nloc]]). 3. «Tirar una fresca»: bonegar ([[Nloc]]) ([[Ont]]).

Revisió del 18:24, 11 des 2015

f. 1. Es diu de la persona que actua en profit propi, sense importar-li si perjudica algú altre. Ex. Eixa és una fresca, va a la seua. loc.: 2.«A la fresca»: En estiu, quan fa calor, a la nit, eixir al carrer o a un terrat a refrescar. 3. «Viure a la fresca»: a la babalà (Nloc). 3. «Tirar una fresca»: bonegar (Nloc) (Ont).