La primera edició del Recercat al País Valencià serà a la Vall d’Albaida
L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida participa en l’organització de la primera edició al País Valencià del Recercat, la Jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana. Serà els dies 3 i 4 de juny, coorganitzada amb l’Institut Ramon Muntaner, la Federació d’Institut d’Estudis del País Valencià i l’Ajuntament de l’Aielo de Malferit, localitat on es desenvoluparà com a capital cultural valenciana 2022.
El Recercat té un doble objectiu: ser un punt de trobada anual de les entitats de recerca local i comarcal, i alhora posar a l’aparador l’activitat d’aquestes entitats per al conjunt dels assistents.
Aielo de Malferit, com a Capital Cultural Valenciana 2022, acull durant el primer cap de setmana exposicions, debat, presentacions i conferències amb la voluntat de ser centre cultural, com ho ha estat Igualada, la capital de cultura catalana 2022 a Catalunya, on s’acaba de celebrar la ja consolidada 18a edició del Recercat.
La inauguració del Recercat serà el dissabte 4 a les 10.00 h a l’Auditori Municipal (passeig de l’Eixample) on es podrà visitar una mostra de pòsters de projectes que realitzen els centres.
La programació cultural del Recercat comptarà amb les següents activitats: l’exposició ‘Patrimoni oblidat, memòria literària’ a la Biblioteca Municipal, ‘Mosaic Recercat: mostra d’audiovisuals’ o el debat ‘Any Fuster, una aproximació des dels diferents territoris de parla catalana’, que se celebrarà dissabte 4 a les 18.30 h a l’Auditori, on participaran: Francesc Pérez Moragón, comissari de l’Any Fuster al País Valencià; Enric Sòria, comissari de l’Any Fuster al Principat de Catalunya, i Fina Salord, comissària de l’Any Fuster a les Illes Balears. De matí presentarem la publicació Associacionisme cultural. Entre el mosaic i les xarxes a càrrec del doctor Antonio Ariño.
Els actes, però, començaran divendres 3 amb la projecció a les 19.00 h a l’Auditori Municipal del nostre documental “Dones al pas” i de “Dones pastores al Penedès” de l’Institut d’Estudis Penedesencs.
Programació completa i detallada
Actualment, hi ha més de quatre-centes entitats de recerca local en el conjunt dels territoris de parla catalana, de les quals més d’una cinquantena es localitzen al País Valencià.