Campaners d’Albaida, premi Fer Comarca 2021

La Junta Directiva de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida ha acordat, seguint les directrius de l’assemblea general de socis i sòcies, la concessió del premi Fer Comarca, que enguany hem atorgat als Campaners d’Albaida, en reconeixement al seu treball i com a suport a la candidatura del toc manual de campanes al Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

El premi Fer Comarca, instaurat l’any 2003, és un guardó anual amb què la nostra institució testimonia i agraeix el treball de persones i entitats en favor de la cultura, en el sentit més ampli de la paraula, de i a la Vall d’Albaida. El lliurament, tradicionalment, s’ha fet coincidint amb el sopar anual de socis de l’IEVA. Enguany, però, les condicions sanitàries han impedit de convocar-lo encara, de manera que l’evolució de la pandèmia marcarà el possible calendari per a lliurar-lo.

 La colla de Campaners d’Albaida treballa des dels anys 80 del segle passat en el manteniment i promoció del toc manual de les campanes, un patrimoni immaterial que s’ha mantingut de manera ininterrompuda des del segle XIII a Albaida, l’única localitat de tot el País Valencià on es dóna aquest fet i que els membres de l’associació s’encarreguen de projectar cap al futur. 

 L’agost de 2013, el toc manual de campanes va ser declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial per la Generalitat, i ara la colla impulsa la declaració del toc com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

 A més dels tocs, repics i voltejos durant l’any, els membres de l’entitat es dediquen a l’estudi, la investigació científica de les campanes i els tocs, la conservació, la restauració, el manteniment de campanes i campanar per a protegir i llegar a les pròximes generacions un paisatge sonor secular.

 Campaners d’Albaida forma part del Gremi de Campaners Valencians, i col·labora amb la resta d’associacions de campaners de la comarca, i ha impulsat la creació del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida i l’Escola de Campaners d’Albaida.