Fuster i l’aplec prohibit de Bocairent: crida a commemorar-lo

Joan Fuster (primer per la dreta) amb un grup de joves en la visita que feren al santuari de Sant Vicent de Llíria en l’aplec del 16 d’octubre de 1960 (AFJF).

Després de Llíria, Alcoi, i Castelló de la Plana, Bocairent havia d’acollir el IV Aplec de la Joventut del País Valencià. Però no va poder ser. El 27 d’octubre de 1963, més de cent guàrdies civils i militars armats van impedir l’accés al poble per camins i carreteres, i van desbaratar la celebració reivindicativa encara en ple franquisme.

Joan Fuster va ser l’encarregat de redactar l’escrit de convocatòria de l’aplec, i ell mateix va parlar sobre aquella cita prohibida en alguns papers de la seua rica correspondència personal amb altres personalitats del país. De fet, sembla que va ser l’autoria fusteriana de la crida a l’aplec un dels motius principals de la prohibició.

Convocatòria del IV Aplec de la Joventut del País Valencià que s’havia de celebrar a Bocairent el 1963

Amb motiu de l’Any Joan Fuster, en el centenari del seu naixement, volem recordar aquell fet històric amb mirada endavant. Ho farem amb Joan Fuster, excusa de totes les coses, un acte que, alhora, siga un punt de partida de la commemoració l’any vinent del 60 aniversari d’aquell aplec a càrrec d’una organització com més àmplia i jove millor.

Ens trobarem divendres 9 de desembre al Teatre Avenida de Bocairent (on l’aplec havia programat l’actuació de Raimon), a les 19.30 h. Víctor Vanyó explicarà com va anar la convocatòria i com es va impedir la celebració de l’aplec, i J. Àngel Cano donarà detalls dels papers fusterians. Tot seguit, representants de La Vall Diversa, de la Plataforma en Defensa del Territori de la Vall d’Albaida i de la Muixeranga de la Vall d’Albaida exposaran les seues activitats i finalitats, i convidaran entitats i particulars a afegir-se a la commemoració i reivindicació actualitzada d’aquella data històrica.

Acabarem aquesta trobada que es vol inicial amb l’actuació musical de Mireia Tortosa-Tendur.