Documentals i música dels nostres socis

Des de l’IEVA volem donar l’enhorabona als socis que han estat realitzant treballs d’investigació i creació, i que ara en poc de temps s’han plasmat en productes culturals i de divulgació de gran nivell.

És el cas del documental “Les ‘mamàs’ belgues”, obra del periodista Sven Tuytens a partir de les investigacions de Joan Josep Torró, en el qual relata l’experiència d’un grup d’infermeres belgues d’origen jueu que van atendre com a voluntàries l’Hospital Militar Internacional instal·lat a Ontinyent durant la guerra civil. Després de la presentació a la capital de la Vall d’Albaida, el film ha participat ja en una jornada a Brussel·les, i viatjarà a Ginebra, Madrid, Nova York, Belgrad i Londres. A més, es projectarà en el XXVIII Certamen Nacional de Curtmetratges de l’Alfàs del Pi el mes vinent.

Un altre treball amb molt bona acollida és el de Casimir Romero, qui amb Lluís Pérez ha realitzat el documental “L’Any Deu: l’emigració de la Vall d’Albaida a l’Argentina”, amb música de Josep Mira. En aquesta pel·lícula es fa una aproximació al moment històric de primeries del segle XX en què la fil·loxera arrasà la vinya i es produí un enorme moviment migratori cap a Barcelona, Occitània, Alger i, molt destacadament, l’Argentina. El film, que ha comptat amb el suport de l’IEVA, s’està presentant aquest estiu pels pobles de la comarca. Divendres 15 de juliol, la presentació es farà a Benicolet, dia en què l’IEVA hi celebrarà el sopar d’estiu del qual ja n’informarem amb detall.

Volem destacar encara una altra creació, en aquest cas musical. Es tracta del nou disc de Juan Carlos Colomer, qui acaba de publicar “Trompa i fil”, un CD amb 14 temes en què el músic d’Aielo de Malferit resident a Agullent mostra un folklore de la comarca evolucionat a partir de la tradició de la Vall d’Albaida.

CD Juan Carlos Colomer