Jornades sobre patrimoni de la Vall d’Albaida

El patrimoni cultural i material és una oportunitat per a la comarca de la Vall d’Albaida, per al desenvolupament dels nostres pobles. Les Jornades sobre Patrimoni organitzades per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) busquen oferir idees, exemples, orientacions per aprofitar eixa oportunitat i també per a sensibilitzar en la rellevància cívica del patrimoni que fa dels nostres pobles llocs més oberts i habitables. Per a dur a terme aquesta ambiciosa iniciativa, l’IEVA compta amb el suport dels ajuntaments de Llutxent i l’Olleria, la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, i l’associació La Nostra Terra.

Aquestes Jornades estan organitzades en col·laboració amb deu municipis de la comarca que, agrupats en dues sessions a celebrar a Llutxent (divendres 20 d’octubre) i a l’Olleria (divendres 27 d’octubre), permetran conèixer, valorar i debatre sobre diferents aspectes associats al manteniment, recuperació i posada en valor dels principals béns patrimonials de la Vall d’Albaida. A més a més, també hem volgut posar de relleu exemples innovadors de recuperació patrimonial que estan donant-se a la Vall d’Albaida, sense oblidar aquelles actuacions que, tot i considerar-les necessàries, no s’han pogut realitzar encara.

Relació dels pobles que exposaran les seues experiències:

Llutxent (Llar del Jubilat) divendres 20 d’octubre a les 19:30 L’Olleria (Casa Santonja) divendres 27 d’octubre a les 19:30
Albaida Atzeneta d’Albaida
Llutxent Benissuera
Ontinyent Bocairent
Otos Carrícola
El Palomar
L’Olleria

 

La restauració de béns immobles, les eines legislatives disponibles, l’assessorament o direcció de les restauracions, la gestió patrimonial vinculada al desenvolupament local, les iniciatives cíviques o socials relacionades amb el patrimoni i el paper dels ciutadans, de tots nosaltres, en la “construcció” d’allò patrimonial seran objecte d’anàlisi i discussió en les dues sessions referides i en la sessió de cloenda a celebrar a Ontinyent (Seu de la Mancomunitat, dissabte 28 d’octubre a les 10.30 h) en què intervindran Francisco Juan Vidal, arquitecte i director de l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València; Antonio Bravo, sotsdirector de Patrimoni de la Generalitat Valenciana; Rebeca Torró, directora general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana de la Generalitat Valenciana; Emili Altur, vicepresident 3r de la Diputació de València i diputat de l’Àrea de Cooperació Municipal; i Paula Jardón, arqueòloga i professora de pedagogia de la Universitat de València.

Aquestes Jornades s’organitzen amb la voluntat de presentar la perspectiva dels experts. Però sempre des del protagonisme insubstituïble de les iniciatives locals perquè, des de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, considerem que el més important que ens pot aportar el patrimoni només localment té sentit: la seua potencialitat per articular una vida col·lectiva més oberta i activa i per a promoure un desenvolupament que no ignore els problemes i les oportunitats a escala local.