L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida convoca des de 1996 un premi d’investigació biennal, destinat a ajudar a la realització d’estudis sobre la realitat comarcal que contribuïsquen a un millor coneixement prospectiu de la Vall d’Albaida i de la seua interrelació amb l’exterior.
El premi està dotat amb una beca de 3.000 euros per al projecte d’investigació original que tracte sobre algun dels temes següents, o d’altres, sempre que estiga referit a la Vall d’Albaida, al seu passat, al present o de cara a projectes de futur:
- Socioeconomia (indústria, agricultura, sanitat, comerç…)
- Sociologia política (interrelació amb les Comarques Centrals Valencianes, vertebració comarcal…)
- Patrimoni, cultura, art, educació…
- Infraestructures (el tren, comunicacions viàries…).
- Recursos naturals (sostenibilitat, aigua….)
BASES DE PARTICIPACIÓ
· Bases del XV Premi Investigació de la Vall d’Albaida
RELACIÓ DE PREMIS ATORGATS
XIV PREMI D’INVESTIGACIÓ. Convocat en 2022
Guanyador: Alexandre Ordiñana Bataller, amb un projecte sobre l’economia i la societat morisca a partir de l’estructura de la propietat de la terra.
XIII PREMI D’INVESTIGACIÓ. Convocat en 2020
Guanyadora: Noèlia Sanvíctor Semper, amb el projecte “El cooperativisme de treball associat a l’Olleria”.
XII PREMI D’INVESTIGACIÓ. Convocat en 2018
Guanyador: Aurelio Martí Bataller, amb el projecte “Moviment obrer i identitari a la Vall d’Albaida (1890-1939)”.
XI PREMI D’INVESTIGACIÓ. Convocat en 2016
Guanyador: Josep M. Ribera Micó, amb el projecte “L’Alforí, paisatge viu. Arquitectura rural i patrimoni cultural”.
X PREMI D’INVESTIGACIÓ. Convocat en 2014
Guanyadors: Antoni Conca, Josep E. Oltra i J. Daniel Durà, amb el projecte “Els noms dels éssers naturals. Recerques etnobiològiques a la Vall d’Albaida”.
IX PREMI D’INVESTIGACIÓ. Convocat en 2012.
Guanyador: Carlos Fuster, llicenciat en Història per la Universitat de València i Tècnic en Patrimoni Cultural. Professor de la UNED Gandia-Alzira en les assignatures d’Història Antiga i d’Història Medieval. Projecte premiat: “Temps de riuraus i sequers a la Vall d’Albaida”.
VIII PREMI DI’INVESTIGACIÓ. Convocat en 2010. Declarat desert.
VII PREMI D’INVESTIGACIÓ . Convocat en 2008.
Guanyadors: Víctor Agulló Calatayud, Professor de sociologia de l’Esport en la Facultat de Ciències de l’Activitat Fisica i Esport de la Universitat de València, i Gregorio González Alcaide, Historiador, Biblioteconomista i Documentalista, amb el projecte d’investigació “Els esports tradicionals a la Vall d’Albaida”.
VI PREMI D’INVESTIGACIÓ. Convocat en 2006.
Guanyadors: Maria Pilar Donat Torres, professora de la Universitat Politècnica de Gandia, del departament d’Ecosistemes Agroforestals, i Xavier Martínez Fort, Enginyer Tècnic d’Explotacions Forestals amb el projecte “El riu Albaida, qualitat ambiental de les seues riberes”.
V PREMI D’INVESTIGACIÓ. Convocat en 2004.
Guanyador Francisco Puig Blanco, amb el projecte d’investigació: “La deslocalización industrial en la Vall d’Albaida: un estudio para superarla”.
IV PREMI D’INVESTIGACIÓ: Convocat en 2002
Guanyador: Antonio Calzado Aldaria, amb el projecte d’investigació “La Vall d’Albaida entre la nit i el marasme. 1939-1959”
III PREMI D’INVESTIGACIÓ: Convocat en 2000:
Guanyador : GRUP D’ESTUDIS AMBIENTALS NATURALISTA ‘PADRE FERNANDO ALCINA’, format per Vicente Revert Calabuig, Daniel Cabedo Sanchis i Ignacio Gil Torró, amb el projecte d’investigació “Anàlisi sistèmica de l’aigua a la Vall d’Albaida. Models per a la seua sostenibilitat”
II PREMI D’INVESTIGACIÓ: Convocat en 1998:
Guanyador: Abel Soler i Molina amb el projecte d’investigació: “L’espai del poder feudal. Torres, castells i palaus de la Vall d’Albaida”.
I PREMI D’INVESTIGACIÓ: Convocat en 1996:
Guanyadors ex aequo: Vicent Terol i Reig amb el projecte d’investigació “La Germania a la Vall d’Albaida” i Fernando Sendra Bañuls amb el projecte d’investigació “Els molins d’aigua de la Vall d’Albaida: un patrimoni tecnològic i cultural quasi desaparegut”.