«La Vall d’Albaida: la consciència comarcal». Comencem a commemorar l’aplec prohibit de Bocairent

 

L’octubre de 1963, Bocairent esperava l’arribada de joves –i no tan joves- valencians que acudien al IV Aplec de la Joventut del País Valencià. La cita era el dia 27, i aquell matí el poble va aparéixer envoltat per efectius de la Guàrdia Civil i militars amb l’ordre d’impedir l’entrada a la localitat a aquella gent que hi anava amb l’esperit del canvi i el redreçament del país.

Ho van aconseguir. La concentració reivindicativa no es va poder fer, es va interrompre la continuïtat d’aquestes convocatòries, però al cap d’uns anys els aplecs valencianistes van reviure i consolidar-se amb força.

D’aquella història fa, enguany, seixanta anys. I en col·laboració amb Acció Cultural del País Valencià-Vall d’Albaida volem commemorar-la per mantindre’n viva la memòria tot actualitzant-ne continguts. Ho farem amb una sèrie d’activitats que tindran com a data principal el 23 de setembre; però abans en durem algunes fora de Bocairent, per tal d’escampar el record d’aquell aplec i donar -de manera efectiva- un to comarcal i comarcalista a la commemoració.

 

Comencem el divendres 30 de juny a Benigànim, amb la taula redona «La Vall d’Albaida: la consciència comarcal», un espai on recollirem experiències de protagonistes de la reivindicació comarcal de diferents generacions. Hi intervindran Emili Casanova, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de València; Vicent Gomar, president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida; Gonzalo Borredà, psicòleg i informador en el Consell Local de la Joventut d’Ontinyent; i Lluci Juan, artista visual i agitadora cultural. L’acte, d’accés lliure, serà a les 19.30 a la sala d’actes de l’Espai Jove de Benigànim.