Pop en valencià a la Vall d’Albaida: un recorregut històric

1963-2023: 60 anys de l’aplec prohibit de Bocairent

El quadre que Toni Miró va pintar en ocasió de l’aplec prohibit

La programació de l’aplec de 1963 incloïa l’actuació de Raimon, la veu que més va popularitzar la cançó en català al País Valencià. La prohibició de l’aplec va impedir el concert, tot i que el cantant va arribar a entrar a Bocairent.

Ara, en la segona cita de la commemoració que ens durà a Aielo de Malferit, l’aniversari ens servirà per a fer un repàs, històric i reivindicatiu, al pop i rock fet en valencià a la Vall d’Albaida.

Dissabte 9 de setembre, a l’Auditori Municipal i a les 19.00 h, tindrem una sessió teòrico-pràctica sobre música i músics en valencià a la comarca.

L’acte consistirà en una xarrada de Jesús Barranco, sobre compositors i intèrprets dels anys 1960 ençà. Rescatarà noms pioners i farà valdre les experiències posteriors fins a la més estricta actualitat, des d’Els Suppersons a Auxili, passant per Anselmos, Red Roja o Gem, entre molts més. La part pràctica serà un concert antològic en el qual Les Marquesettes interpretaran una dotzena de les cançons referides en la dissertació.

Jesús Barranco (professor de llengua, i president del Col·lectiu Ovidi Montllor -associació de músics del País Valencià-) és un músic de llarga trajectòria (debutà el 1981 en el musical La pau retorna a Atenes sota la direcció de Pep Cortés) que ha participat en nombrosos projectes, un dels més personals dels quals és Gent del Desert, la banda de folk rock que dirigeix des de fa quinze anys i amb la qual ha publicat, fins ara, vuit discos.

Les Marquesettes es presenten com una banda nova i misteriosa. Els seus membres s’amaguen darrere els pseudònims Old Ninyato, la Tendur, Una Víctima, F*ck Follet i el Beat (amb les col·laboracions de Jordi Rebotons i Tere d’Aljanet). Hi ha qui creu que podria tractar-se de la mateixa banda que fa pocs anys hem vist presentar-se a Ontinyent i a Bocairent sota noms com Les Senyoretes de Nadal o Els Burros per la Finestra.