Seixanta anys després fem l’aplec que van prohibir

1963-2023: 60 anys de l’aplec prohibit a Bocairent

Banderí de l’aplec de Bocairent. Cedit per Francesc Ferre

Com ja és sabut, el de Bocairent havia de ser el quart Aplec de la Joventut del País Valencià. Ja se n’havien fets tres, però va ser el de 1963 el que va encendre alguna alarma en les autoritats franquistes pel to reivindicativament valencianista no folklòric que aquells actes començaven a mostrar.

Això, i la polèmica desfermada pels sectors pròxims al règim contra Joan Fuster (autor del text de convit a l’aplec) que acabava de publicar Nosaltres els valencians i El País Valenciano, van convertir la convocatòria en un perill a ulls del governador civil, que acabà prohibint-lo amb un extraordinari desplegament de guàrdies civils i militars fortament armats en els accessos a la localitat.  

D’alguna manera, l’aplec de Bocairent, tot i no celebrar-se, assenyala un dels moments d’inflexió en la recuperació valencianista després de la desfeta de 1939.

El quadre que Antoni Miró va començar a pintar el dia de l’aplec de Bocairent

Ara, amb motiu del seixanta aniversari d’aquells fets, commemorem l’aplec, encara massa desconegut. Després de la taula redona feta a Benigànim el 30 de juny, i del concert antològic de música en valencià feta a la Vall d’Albaida el 9 de setembre a Aielo de Malferit, dissabte 23 de setembre posem fi a la commemoració amb una jornada amb taules redones sobre qüestions d’actualitat, una conversa amb protagonistes de la convocatòria del 1963, sopar, correfoc i una actuació musical.

NOTA: Les dates dels actes que hem dedicat a la commemoració es van fixar fa mesos, per això lamentem que aquesta jornada coincidisca amb el concert solidari organitzat a Pego en suport de catorze joves antifeixistes.