Amb la presentació del llibre de les actes, posem el colofó del V Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida

Divendres passat vam presentar el volum que recull les actes del V Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida, celebrat a Castelló de Rugat el 2022, en un acte que venia a posar fi a aquell congrés al mateix espai on va començar amb una conferència de Martí Domínguez.
 
A l’auditori municipal de Castelló de Rugat van acudir socis i sòcies de la nostra entitat, autors i autores de comunicacions i ponències reproduïdes en el llibre, representants institucionals de la comarca, i també el director de la Instiució Afons el Mangànim (IAM), Enric Estrela, que ha publicat les actes en la col·lecció Estudis Comarcals.
 
En la seua intervenció, Joan Josep Torró Martínez, president de l’IEVA, va agrair les col·laboracions que vam tindre, tant per a la celebració del congrés com per a l’edició del llibre, del qual va donar detalls del material investigador que s’hi inclou. Es va referir, així, a més de l’Ajuntament de Castelló de Rugat i l’IES Manuel Sanchis Guarner de la localitat, a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, l’Ajuntament d’Ontinyent i Caixa Ontinyent, involucrats no només com a socis-patrons de l’entitat, sinó per aportacions concretes per al congrés. I a la Diputació de València, responsable de l’IAM, per la inclusió del llibre en les seues publicacions.
 
Tant el president de la Mancomunitat, Ismael Sanvíctor, com la vicepresidenta de la Diputació de València, Natalia Enguix Martínez, van posar en relleu el valor dels estudis fets en l’àmbit local i comarcal. Sanvíctor va refermar la voluntat del govern comarcal de mantenir el suport i la col·laboració amb l’IEVA. Per la seua banda, Enguix va remarcar que aquests estudis són primordials per a fer valdre el patrimoni i la història més pròxima, i que són el contingut idoni per a la col·lecció on s’han incorporat. Finalment, l’alcaldessa de Castelló, Vicenta Boscà, va cloure l’acte amb l’agraïment a tots els presents i a les persones, entitats i institucions que van fer possibles el congrés i el llibre, i que van creure en el municipi per a organitzar i desenvolupar les activitats.
 
A l’IEVA valorem de manera molt positiva la nova col·laboració amb l’IAM que ajudarà a difondre els estudis sobre la Vall que estudiosos i estudioses de la comarca van aportar en resposta a la crida a participar en el congrés. I aprofitem per a obrir converses de cara a la cooperació en el que serà el sisé, per a la celebració del qual ja hem rebut propostes. També amb l’àrea d’Igualtat de la Diputació, encapçalada per Natàlia Enguix, que s’oferí per a potenciar la participació femenina en els congressos. Aquest impuls l’emmarcarem en el projecte Pas de Dona, que de 2018 ençà ha fet realitat un cicle de taules redones, una exposició itinerant i actualitzada, i dos documentals sobre el paper i el futur de la dona de la Vall d’Albaida.
 
Recordem als autors i autores dels treballs publicats en les actes del V Congrés que en tenen un exemplar gratuït a la seua disposició, i que si ho volen, poden disposar també del text en PDF. En tots dos casos, s’han de posar en contacte amb nosaltres en el correu ieva@ieva.info.

This slideshow requires JavaScript.

 
(Fotografies cedides per la Diputació de València)