Encesa de torres de la Mediterrània pels drets humans

Dissabte 13, al Castell de Carrícola

L’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans va nàixer l’any 2016 com una iniciativa d’un grup de professores i professors de l’Institut d’Educació Secundària IES Marratxí.

El Consell de Mallorca, i en particular la Direcció Insular de Patrimoni, va acompanyar la iniciativa des del primer moment, i a hores d’ara és la principal entitat en la coordinació de l’esdeveniment, a la qual també s’hi han sumat Amnistia Internacional i el Fons Mallorquí de Solidaritat.

L’objectiu de l’Encesa és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones obligades a abandonar casa seua hi perden la vida cada any. I per l’altra, reivindicar i fer valdre les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.

La iniciativa ha crescut i s’ha expandit entre les illes de Menorca, Eivissa i Formentera o altres territoris com el País Valencià, Catalunya, Aragó, o Andalusia i entre els països del nord d’Àfrica com el Marroc o Tunísia; de l’Orient Mitjà, com el Líban.

En aquest context, l’any 2022, l’Institut Ramon Muntaner en col·laboració amb diverses entitats i corporacions municipals i amb el suport del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona, i el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona participà en aquest projecte fent la funció de coordinador els territoris del País Valencià, Catalunya, i la Franja. L’edició del 2023 va marcar un gran augment en la participació i implicació d’entitats, passant de 9 torres el 2022 a 33 al 2023. Ara s’hi afig l’IEVA.

Els actes, que tindran lloc de forma simultània el dissabte 13 de gener de 2024, a la Vall d’Albaida tindran com a protagonista el Castell de Carrícola, amb la col·laboració dels ajuntaments d’aquest municipi i del del Palomar. La programació completa és:

  • 12.00 h Centre Social Antigues Escoles: Xarrada: “Banca ètica i drets humans”, a càrrec de Joan Gandia i Xavier Vicedo de FIARE.
  • 13.30 h Encesa de bengales al Castell de Carrícola que contemplarem al parc de l’Esport.
  • 14.00 h Dinar a l’hostal (20 euros). Reserves abans de l’11 de gener al whatsapp 670965692 i ingrés al cc ES46 2045 6101 98 3000245523.
  • 16.00 h Visita guiada al museu d’art a l’aire lliure Biodivers.
  • 18.30 h Encesa de llum al Castell de Carrícola que contemplarem al parc de l’Esport.
    Lectura del manifest i interpretació en directe per Mireia Tortosa de Viatge a Ítaca de Lluís Llach.

Més informació: 36 poblacions i 44 torres i/o fortificacions de Catalunya, Aragó, País Valencià i Catalunya del Nord se sumen a la iniciativa d’encesa de torres a la Mediterrània pels drets humans l’any 2024 coordinats per l’Institut Ramon Muntaner

Ací podeu veure un vídeo amb imatges d’actes de l’Encesa 2023 al País Valencià, Catalunya i la Franja: