“De portes endins”, tallers casolans de faena a estall

L’IEVA presenta divendres 9 de febrer el documental que hem produït sobre el treball no qualificat que moltes dones han fet a casa

De portes endinsDe portes endins. Dones, vida i treball a la Vall d’Albaida és la nova publicació de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, un treball que veu la llum en forma de documental i que s’estrenarà el divendres 9 de febrer, a les 19.30 h, a l’Auditori Municipal de Benigànim.

L’audiovisual parla de treballs que tradicionalment han fet a casa les dones a la nostra comarca, alguns dels quals amb tècniques artesanals i tradicionals en desús o transformats; faenes que implicaven un gran esforç personal per a aportar ingressos econòmics a la família, generalment en l’àmbit de l’economia submergida i sense cap reconeixement social.

La voluntat és traure a la llum aquesta participació de la dona en el món laboral, amb les faenes que tradicionalment han fet, usos i costums relacionats, per tal de reconèixer la seua aportació al desenvolupament de les famílies i dels municipis. Es vol mostrar a les generacions més joves la vida de les àvies que van haver de fer front a la duresa d’una vida laboral que s’havia de compaginar amb el pes de la faena de la casa i la cura dels fills o majors.

Amb guió de Lluïsa Gallego i Mariola Montosa, i la realització d’Anmorsígol, el documental recull entrevistes a onze dones de la comarca de poblacions i generacions diferents al voltant de les seues experiències en un món laboral que solia viure’s ‘de portes endins’.

Amb aquesta publicació, l’IEVA afig una nova actuació a les dedicades a l’estudi i difusió del paper de la dona a la Vall d’Albaida que vam començar el 2018 amb el cicle de conferències i tales redones Pas de dona. El 2019 va seguir amb l’exposició itinerant Petjades de dones, i el 2021 amb un altre documental Dones al pas.